Gouda bij kaarslicht

_DSC6509
_DSC6578_79_80Adjust
DSC_6607
_DSC7031
_DSC7011
_DSC7035
_DSC6993
Panorama1
DSC_6612
previous arrow
next arrow

Elke 2e of 3e vrijdag van december wordt Gouda bij Kaarslicht georganiseerd. Op deze avond wordt de binnenstad van Gouda grotendeels verlicht met slechts kaarsen.
Middelpunt van dit feest is de Markt en het laat-gothische stadhuis, geheel verlicht met kaarsen. Alleen al in het stadhuis branden meer dan 1500 kaarsen achter de monumentale ramen. Voor het stadhuis staat de grote kerstboom, die elk jaar geschonken wordt door de Noorse zusterstad Kongsberg. Achter de ramen van de huizen rond de markt en in de winkels branden enkel kaarsen. Ook wordt, vóór het ontsteken van de kerstboom, traditioneel het kerstevangelie uitgesproken en vind samenzang door alle bezoekers plaats.

Sinds 2003 draagt het Willem Vroesenhuys op geheel eigen wijze officieel aan dit grootse evenement bij. Natuurlijk is voor velen het pand op zich al sfeervol. Brandende kaarsjes achter de ramen, de door de bewoners in hun huis gecreërde kerstsfeer en de decoraties in het hofje geven het geheel een nog romantischer kerstsfeer. Ooit beschreef een bezoeker bij binnenkomst de sfeer als het ‘Efteling-effect’, alsof je in een sprookje vol kaarsen en lichtjes belandt.

De bewoners stellen het hofje enkel onbeperkt open tijdens het evenement Gouda bij Kaarslicht. Daarbuiten willen de bewoners vooral zelf genieten van de rust en sfeer en wordt bezoekers dringend verzocht om zich daarna weer aan de gestelde openingstijden te houden.

De officiële website van Gouda bij Kaarslicht