Heden

Na een lange geschiedenis herbergt het Willem Vroesenhuys tegenwoordig achttien wooneenheden die eigendom zijn van, en beheerd worden door Woonpartners Midden-Holland. Hierin wonen mensen van alle leeftijden. De oude mannen van weleer zult u hier niet meer vinden.

Wonen in een monumentaal pand met een gezamelijke tuin heeft zowel voor- als nadelen. Er is meer sociale interactie tussen de bewoners en daar moet je van houden. Lekker alleen buiten zitten is er vaak niet bij, je zit nooit alleen. Aan de andere kant is dat ook ontzettend gezellig en is ieder bereid een praatje te maken. Sociale controle is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, relatief laag.

Verder is dit antieke pand eigenlijk een rustig dorpje in de stad Gouda. Ideaal gelegen, ervaar je niet de drukte van de stad, maar zijn de winkels op twee minuten loopafstand en profiteer je toch van de nabij gelegen voorzieningen die bij een middelgrote stad als Gouda horen.

Omdat het Willem Vroesenhuys een rijksmonument is, geeft dat enkele restricties in het gebruik van de woonruimte. Alle huizen bevatten monumentale balken die niet zonder toestemming van de Monumentenwacht mogen worden overgeschilderd in een andere kleur. De authentieke vloertegels moeten blijven zitten en aan de gevels mag niets worden veranderd.

De bewoners ontplooien diverse activiteiten binnen het hofje. ’s Zomers wordt er spontaan een barbeque georganiseerd met wat ieder nog in huis heeft. De binnentuin wordt bijgehouden door enkele bewoners en zij zorgen er met z’n allen voor dat de boel er netjes bij ligt. ’s Winters wordt het hofje opgesierd met kersbomen en verlichting en staat voor alle bewoners op Kaarsjesavond een warme beker Gl├╝hwein klaar.
Verandering van bewoner geschiedt via de reguliere weg die geldt voor sociale huurwoningen in de stad Gouda.